Op de webshop van de Fietshelm Discounter vindt u een ruim assortiment aan fietshelmen. Maar hoe kiest u nu de juiste fietshelm? Hieronder vindt u een aantal tips voor het uitzoeken van de juiste helm.

 

- Fietshelm Maat

 

 Om de juiste maat te bepalen kunt u het beste met een meetlint uw hoofdomtrek meten. Gemeten vanaf ongeveer 1 a 2 cm boven uw wenkbrauwen. Hieronder vindt u de bijpassende maat.

 

Maat Hoofdomtrek
XXS 52 t/m 53 cm
XS 53 t/m 54 cm
S 55 t/m 56 cm
M 57 t/m 58 cm
L 59 t/m 60 cm
XL

61 t/m 62 cm

XXL

63 cm en meer

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

- Verdere tips voor de juiste helm

 

- Check de sluiting van de fietshelm. Als deze makkelijk los gaat, dan is de helm minder veilig.

 

- Een fietshelm gaat tussen de 3 en 5 jaar mee. Vervang de helm tijdig. Koop ook een nieuwe helm na een val. Aan de buitenkant kan er misschien niets te zien zijn, maar de binnenkant van de fietshelm kan dusdanig beschadigd zijn dat hij zijn functie verliest.

 

- Let er op dat de fietshelm voldoende ventilatiemogelijkheden heeft.

 

- Een tweedehands fietshelm aanschaffen is geen goed idee. Je weet niet wat er mee gebeurd is en zoals eerder genoemd kan de helm beschadigd en onbruikbaar zijn door een val.

 

- Aan welke Europese veiligheidsnorm moet een fietshelm voldoen?

 

Voor fietshelmen is een Europese veiligheidsnorm vastgesteld, EN 1078 voor volwassenen en EN 1080 voor kinderen. Let daar op bij aanschaf van een fietshelm. De vermelding van deze norm is te vinden in de binnenkant van de fietshelm. De Europese veiligheidsnorm voor fietshelmen lijkt minder streng als bijvoorbeeld de norm in Amerika of Australie. In Europa voldoet de helm aan de norm bij een eenzijdig fietsongeluk, maar niet bij een botsing van andere aard.

 

- Zijn fietshelmen geschikt voor andere sporten?

 

De fietshelmen met het EN 1078 ( volwassenen ) en EN 1080 ( kinderen ) keurmerk zijn geschikt voor alle fietssporten als wielrennen en mountainbiken. Ook kunnen deze helmen gebruikt worden tijdens inline skaten, skateborden en rolschaatsen. Voor andere sporten zijn fietshelmen niet geschikt. Hiervoor bieden ze onder andere omstandigheden te weinig bescherming.