Is een fietshelm verplicht?

 

Heel kort: nee, een fietshelm is in Nederland niet verplicht om te dragen.

 

Er zijn in Nederland twee stromingen. De een is op basis van onderzoeken en statistieken voor de invoering van een verplichte fietshelm, de ander spreekt dit tegen op basis van eigen onderzoeken en andere artikelen over fietshelmen.

 

Degenen die voor verplichte invoering van de fietshelm zijn geven aan dat vooral jonge kinderen er baat bij kunnen hebben en dat het jaarlijks het aantal kwetsuren kan verminderen. Volgens al wat oudere cijfers zou het onder kinderen en jongeren zelfs doden kunnen schelen.

 

De andere partij geeft aan dat de statistieken uitwijzen, ook in onderzoeken uitgevoerd in landen waar de fietshelm verplicht is, dat men beter het verplicht dragen van een helm achterwege kan laten.

 

In landen als Australie en Nieuw Zeeland kwam uit resultaten dat door het invoeren van een verplichte fietshelm het gebruik van de fiets met tientallen procenten daalde. En de fietsers die wel een helm droegen namen meer risico en daardoor nam de kans op ongevallen voor deze groep toe.

 

Ook biedt een fietshelm geen bescherming bij ongevallen met motorvoertuigen, omdat helmen over het algemeen beschermen bij snelheden lager dan 20 km per uur.

 

Voor beide opvattingen valt wat te zeggen. U moet voor u zelf nagaan of voor u een fietshelm extra waarde heeft. Een helm biedt zeker bescherming bij vallen, maar het moet niet zo zijn dat u extra risico's gaat nemen omdat u toch beschermd bent.

 

De helmen op onze webshop zijn geschikt voor wielrenners, mountainbikers en ook voor kinderen zijn er helmen. De helmen kunnen naast voor fietsers ook gebruikt worden voor skaten en inline skaten, ofwel rolschaatsen. Kijk wel goed naar onze tips voor het kiezen van de juiste helm.