Vroeger was het heel normaal om constant op zomerbanden te rijden. Tegenwoordig zijn er zoveel technologische ontwikkelingen geweest op het gebied van autobanden, waardoor er winterbanden en all-seasons zijn ontstaan. Dit is maar goed ook aangezien niet elk seizoen hetzelfde weer met zich meebrengt. Zo kan het in de winter flink gaan sneeuwen en ijzelen. Om ervoor te zorgen dat je meer grip hebt tijdens het rijden, zijn de winterbanden een echte aanrader. Andersom wil je in de hete zomermaanden natuurlijk niet dat jouw banden op het asfalt smelten. Het gebruiken van de juiste autobanden is hierdoor ontzettend belangrijk. Toch vinden veel mensen het lastig om deze verschillende autobanden te onderscheiden. Om je hierbij te helpen leggen wij in deze blog uit hoe je een zomerband kan herkennen. Lees snel verder en wie weet verwissel jij binnenkort sneller jouw autobanden!
Rubbersamenstelling
Nederland kent een mild klimaat, waardoor zomerbanden in de meeste maanden zeer goed presteren. Alleen tijdens winterse omstandigheden kan je merken dat een zomerband een stuk minder is dan goedkope winterbanden of all-seasons. Dit komt doordat zomerbanden een andere rubbersamenstelling heeft dan de andere banden. De specifieke samenstelling zorgt ervoor dat de zomerband een optimale veiligheid en levensduur heeft bij temperaturen boven 7°C. Wanneer het kouder is, dan wordt het rubber van deze band harder en kleeft het onvoldoende op de weg. Om ongelukken te voorkomen kan je in de wintermaanden dus het beste andere autobanden kiezen. Bovendien herken je zomerbanden gemakkelijk door het zonnetje dat op de banden staat.
Profiel
Daarnaast heeft een zomerband een ander profiel doordat het minder lamellen bevat. Dit zijn de hoeveelheid gleufjes die op een autoband zit. Hierdoor worden vuil en water minder goed door de kanalen onder de autoband weggeleid. Zomerbanden hebben dus dankzij dit profiel minder grip tijdens sneeuw en ijs. Om te zorgen dat de banden tijdens regen blijven presteren is het bij zomerbanden te adviseren om een minimum profieldiepte van 3 millimeter te hebben. Dit ligt aanzienlijk hoger dan de wettelijke norm van 1,6 millimeter voor autobanden.
Bandenspanning
Als laatste is het belangrijk om te weten dat de bandenspanning bij hogere temperaturen een stuk hoger ligt dan wanneer het koud is. Veel mensen weten dit niet, waardoor het regelmatig gebeurt dat autobestuurders lucht uit de autobanden laten lopen om tot de normale waarde van de spanning te komen. Een bandenproducent adviseert hierdoor altijd om bij temperaturen hoger dan 20°C meer lucht in de banden te blazen. Hierbij geldt dat er voor iedere 10°C er 0,1 bar extra bij komt. Wanneer de normale bandenspanning bijvoorbeeld 2,2 bar is, dan moet je bij 30°C een spanning van 2,3 bar hebben. Hiermee verschilt een zomerband dus aanzienlijk van de andere autobanden!