Selecteer een pagina

Is het tijd om een nieuwe motorhelm te kopen, dan hangt het type helm af van een aantal factoren waarmee je rekening moet weten te houden. Een motorhelm moet natuurlijk goed op je hoofd passen, maar dat is nog niet alles. Het is ook belangrijk om onderzoek te doen naar het type, de juiste maat, kwaliteit, uitstraling, materialen en natuurlijk veiligheid. Daar komt bovenop dat motorhelmen sterk variëren in prijs, wat de aanschaf ietwat ingewikkeld kan maken. Daarom hebben we hier 3 tips uitgelicht die het kopen van de juiste helm wat gemakkelijker zullen maken!

1. Begrijp de juiste manier om een helm te dragen

Het is nu eenmaal zo dat we allemaal verschillende hoofden hebben, wat het dan ook vrij logisch maakt dat niet alle helmen goed bij je zullen passen. Net als bij kleding moet je op de juiste manier je maat bepalen, want een helm dragen die niet goed past is net zo erg als helemaal geen helm dragen! 

Ga je een helm kopen, zorg er dan voor dat je erop let dat hij niet te strak zit en je oren niet in je nek duwt. Bovendien moet je er zeker van zijn dat een motorhelm ook weer niet te los zit en dat hij te gemakkelijk van je hoofd kan afdraaien. Bij een passende motorhelm zou je moeten kunnen voelen dat de vulling aan de binnenkant je hele hoofd aanraakt, zonder de aanwezigheid van drukpunten.

2. Veiligheid: certificering is zeer belangrijk

Helmen moeten gecertificeerd zijn volgens Europese veiligheidsnormen. Deze staan ook wel bekend als een FMVSS-certificering, wat betekent dat de helm wordt geacht te voldoen aan de normen die zijn vastgesteld. Soms zul je bepaalde certificeringstickers op motorhelmen tegenkomen van onafhankelijke tests die de veiligheid van helmen waarborgen. Het wordt geadviseerd om altijd goed rekening te houden met de veiligheidscertificatie, zodat je zeker weet dat je een hoogwaardig beschermingsmiddel gebruikt die beschikt over de juiste materialen en veiligheidsnormen.

3. Zorg dat het vizier goed zichtbaar is

Eén ding is zeker: de juiste helm zal je zicht niet belemmeren! Dit is een heel belangrijk aspect, dus zorg ervoor dat de motorhelm die je uitkiest beschikt over een een goed vizier en een goede zonneklep. Dit kan hét verschil maken als je in een lastige situatie terechtkomt en last hebt van slecht zicht door bepaalde weersomstandigheden.

Het is overigens aan te raden om een helm te kiezen met een anticondenscoating, zodat het slechte zicht je zo min mogelijk kan afleiden. Er zijn ook motorhelmen die beschikken over een binnenlaag met dubbele beglazing, wat het beslaan van het vizier bij koud weer voorkomt en zeer geschikt is voor mensen die een bril dragen. Tenslotte raden we je een om een krasbestendig vizier aan te schaffen en het risico van beperkt zich en ergernissen te verminderen. Dat was het voor nu. We wensen je veel succes met jouw aankoop!