Selecteer een pagina

Met de zomer volop in gang, is er als motorrijder natuurlijk niets leukers dan op de motorfiets stappen en te gaan touren! De zomerse dagen zijn prachtig rijweer, maar tijdens de warmere temperaturen is het ook belangrijk om rekening te houden met de subtielere gevaren waarmee je motor te maken kunt krijgen. Dit brengt ons bij onze bespreking van de beste motorrijstrategieën voor warm weer. We nemen 3 rijtips onder de loep om optimaal te genieten van een zomerse motortrip! 

1. Zorg voor optimale motorkoeling

Of je nu in Nederland of in Spanje rijdt, tijdens de hoge temperaturen is het van vitaal belang dat de motor goed wordt gekoeld. Daar waar kleine mankementen bij koel weer waarschijnlijk geen problemen zullen veroorzaken, kunnen ze tijdens de zomerse hitte wel voor onrust zorgen. Vloeistofgekoelde motoren en motoren met oliekoelers kunnen hun maximale warmte-uitwisselingsefficiëntie behouden door de motor schoon, storingsvrij en lekvrij te houden.

Om de eenheid optimaal schoon te houden, kun je gebruik maken van een stugge borstel om met gemak insecten, vuil en resten die vastzitten in de radiator en de oliekoeler te verwijderen. Om te voorkomen dat vuil en ongedierte diep in de kern terechtkomen, kun je een fijn raamgaas voor de radiator van de motor leggen. Dit maakt het bovendien ook zeer eenvoudig om ze er gemakkelijk uit te vegen. De schoonmaak van de koelribben is net zo belangrijk, want een opeenhoping van straatvuil, insecten etc. vermindert de warmteafvoer van de motor en verhoogt de bedrijfstemperatuur. 

Wil je een helm kopen die uitermate geschikt is voor jouw zomertour op de motorfiets? Ga dan snel naar HelmetCity voor motorhelmen in alle soorten en maten, inclusief handige accessoires zoals motorsloten en beschermhoezen!  

2. Controleer met regelmaat het koelsysteem 

Tijdens de zomerse hitte is het van vitaal belang om het koelvloeistofpeil in de gaten te houden, alsmede het aftappen en doorspoelen om de koelvloeistof zo efficiënt mogelijk te houden. Zorg er ook voor dat je de olie goed schoonhoudt, want dit zal de motor beschermen tegen problemen die verband houden met hoge temperaturen. De waarheid is dat de meeste motoronderdelen zijn gemaakt om hoge bedrijfstemperaturen aan te kunnen, mits het koel- en smeersysteem goed worden onderhouden. Het is namelijk de hoge hitte die ervoor kan zorgen dat motorolie minder effectief smeert, wat op zijn beurt tot problemen kan leiden. 

3. Bandentemperatuur en luchtdruk

Hoewel de luchtdruk van banden altijd van cruciaal belang is, moet je hiermee extra rekening houden wanneer de temperaturen op de weg kunnen worden omschreven als zomerse hitte. Een incorrecte bandenspanning is bij hoge temperaturen zeer snel vatbaar voor klapbanden en het kan een ramp veroorzaken als dit op de weg gebeurt. Zorg er dus voor dat je de banden niet teveel belast en een hoge bandenspanning vermijdt. Neem voor de zekerheid een draagbare pomp, zodat altijd beschikt over de juiste luchtdruk.