Selecteer een pagina

Tijd is een schaars goed en we willen graag zo snel mogelijk op onze plaats van bestemming aankomen. Vooral in de dichtbevolkte stedelijke gebieden kan dit soms nogal een uitdaging zijn met vertraagd openbaar vervoer en de drukke wegen. Het is dan ook niet verwonderlijk dat steeds meer mensen voor een tweewieler kiezen, omdat je hiermee het verkeer omzeilt, lagere brandstofkosten hebt dan met de auto en bovendien geen hinder ondervindt van eventuele parkeerproblemen. De fiets is natuurlijk ontzettend geliefd en erg handig, maar wanneer je op zoek bent naar wat meer snelheid en gemak dan is een bromfiets of een snorfiets de ideale uitkomst. De brom- en snorfiets worden vaak in een adem genoemd. Veel mensen weten echter niet dat er wel degelijk een verschil zit tussen deze twee type vervoersmiddelen.

De bromfiets is een verzamelnaam voor brommers en scooters met een 50cc motorinhoud

De begrippen bromfiets en snorfiets kunnen soms best verwarrend zijn. Tijdens de opkomst van deze tweewielers zo rond de jaren 40-50 werd de bromfiets zelfs aangeduid als motorfiets. De bromfiets heeft een cilinderinhoud tot 50cc en er geldt een maximumsnelheid van 45 km per uur. Door deze snelheidslimiet is het dragen van een helm verplicht op de bromfiets, ongeacht of je de bestuurder of een passagier bent. Voor het rijden van een bromfiets heb je een bromfietsrijbewijs nodig die je kan behalen vanaf een leeftijd van 16. Wanneer je al een auto of motorrijbewijs hebt van het type A of B dan is een extra bromfiets rijbewijs overbodig (bron: fastfuriousscooters.nl). De naam bromfiets wordt niet heel veel gebruikt, wat bijdraagt aan de verwarring. De bromfiets wordt ook wel brommer genoemd, maar ook ook scooters, zoals bijvoorbeeld de Vespa vallen onder deze categorie van vervoersmiddelen.

Een snorfiets gaat aanzienlijk langzamer dan de bromfiets en moet op het fietspad gereden worden

De snorfiets kan er qua looks hetzelfde uitzien als een bromfiets, maar er zijn een aantal significante verschillend met betrekking tot de motorinhoud en de regels voor op de weg. Een snorfiets heeft een kleinere motorinhoud dan de bromfiets en er geldt dan ook een maximumsnelheid van 25 kilometer per uur voor dit voertuig (bron: fastfuriousscooters). Door de lagere snelheid is het verplicht om met de snorfiets gebruik te maken van de aanwezige fietspaden. Een helm is niet verplicht op de snorfiets. Wel dient er net als bij de bromfiets een apart rijbewijs gehaald te worden. Er zijn verschillende soorten snorfietsen, waarvan sommige in de volksmond aangeduid worden als fiets en sommigen als brommer. De Sparta Met is bijvoorbeeld een snorfiets die ook wel als fiets wordt aangeduid, terwijl de klassieke Gilera Citta vaak benoemd wordt als brommer, terwijl ook dit een snorfiets betreft. Een andere manier om de brom- en snorfiets uit elkaar te houden, is doormiddel van het kenteken. De snorfiets is voorzien van een blauw kenteken, terwijl de bromfiets altijd een geel kenteken heeft.